Callantsoog

Rond het jaar 1200 was het eiland 't Oghe een waddeneiland met twee dorpen. Door stormvloeden en zandverstuivingen zijn deze dorpen ten onder gegaan.

Het huidige dorp Callantsoog is na de verwoesting van het tweede dorp door de Allerheiligenvloed in 1570 op deze plaats weer opgebouwd, het derde dorp. De kerktoren is opgetrokken met de stenen van de kerk van het tweede dorp. De klok, die in de toren hangt is van 1491 en heeft de diverse catastrofes overleefd.

Op het Dorpsplein staat de museumboerderij "Tante Jaantje", een duinstolp uit 1850, grotendeels opgebouwd uit hout van gestrande schepen. Het herbergt een museum, met als hoofdthema "Het leven en werken in het oude Callantsoog".

 

Voorzieningen in het dorp

Het meeste vertier speelt zich op het dorpsplein. In het zomerseizoen vinden hier vele activiteiten plaats zoals braderiƫn, kermisattracties, vliegerfeest, amerikaanse dag en live optredens in een grote tent.

Het dorp heeft een (apotheekhoudende) dokter.
Het dichtstbijzijnde ziekenhuis bevindt zich te Huisduinen (15 km van Callantsoog).

Verder bevindt zich in het dorp een grote Albert Heijn supermarkt die zeven dagen per week open is van 8.00 tot 22.00 uur !! Pinautomaten staan ook op het dorpsplein.

Interessante link: